måndag, december 26, 2005

08 vs 0502

Kom hem idag efter en jul på vischan. Är själv en sån där inflyttad lantis, och trots att jag älskar Stockholm är det alltid lika mysigt att komma hem till sin gamla bonnhåla. Där vet man vad som gäller. Pappa är i garaget, mamma i köket. Nu är visserligen min mor en "skjuter älg och målar hus"-typ av mamma, lika mycket som hon är en "baka bullar och sy gardiner"-typ, men på landet vet man vad som gäller.

Min stackars ohändige 08-teoretiker till sambo har det dock inte alltid så lätt vid dessa besök till Skaraborg. Pappa pratar västgötska, vilket ibland leder till språkförbistring, men de har hittat gemensam mark i whiskeyflaskan, och efter ett glas eller två brukar de förstå varandra ganska bra... Nollåttan är fd busschaufför och då hans svärfar också innehade detta yrke tidigare (på 60-talet visserligen) så finns det alltid nåt att prata om. Mest är det far som pratar och 08'an som lyssnar, men det verkar funka.

Värre är det då med svågrarna. De pratar om byggställningar, grävmaskiner och dylika ting som min älskade nollåtta mest sett på bild. 08'an nickar och skakar på huvudet i takt med hur de andra gör, men han har sällan mycket att tillägga angående priset på olika typer av grus eller den senaste maskinmässan. Men han försöker tappert! Min ene bror är dock sportgalning och där kan nollåttan äntligen komma till sin rätt. Han impar starkt på svågern med fotbollssnack och svänger sig ledigt med fakta från OS 1972.

För min del är jag dock glad att 08'an inte är så lik mina manliga släktingar. Lastmaskiner, skruvdragare och älgstudsare är ämnen som inte intresserar mig nämnvärt... Skönt att vara hemma hos mamma, skönare ändå att komma hem till oss!